Ehető, egyben gyűjthető gombák

Az alábbi listában az egész országban gyűjthető gombafajtákat soroltuk fel, a tovább gombra kattintva találja a gomba részletes leírását és a hozzátartozó fényképet. Az ehető gombák köre jóval szélesebb körű, azonban a védett gombákat itt nem soroltuk fel, mivel azok nem gyűjthetők.

Magyar név
 
Felhasználási feltételekrészletes leírás
1.Cseh kucsmagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
2.Fattyú kucsmagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
3.Hegyes kucsmagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
4.Ízletes kucsmagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
5.Pusztai kucsmagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatóAlföldi elterjedés
6.Júdásfülgomba
 
 tovább
7.Sárga gévagomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
8.Sárga gereben
 
 tovább
9.Sárgásvörös gereben
 
 tovább
10.Sárga rókagomba
 
 tovább
11.Halvány rókagomba
 
 tovább
12.Szagos rókagomba
 
 tovább
13.Tölcséres rókagomba
 
 tovább
14.Szürke rókagomba
 
 tovább
15.Sötét trombitagomba
 
 tovább
16.Bronzos vargánya
 
 tovább
17.Ízletes vargánya
 
 tovább
18.Nyári vargánya
 
 tovább
19.Barna tinóru
 
 tovább
20.Molyhos tinóru
 
 tovább
21.Barna gyűrűstinóru
 
Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húznitovább
22.Sárga gyűrűstinóru
 
Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húznitovább
23.Szemcsésnyelű fenyőtinóru
 
Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húznitovább
24.Rózsástövű fenyőtinóru
 
Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húznitovább
25.Nyárfa-érdestinóru
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
26.Sötét érdestinóru
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
27.Tölgyfa-érdestinóru
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
28.Vörös érdestinóru
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
29.Vöröses nyálkásgomba
 
 tovább
30.Kései laskagomba
 
 tovább
31.Nyári laskagomba
 
 tovább
32.Erestönkű laskagomba
 
 tovább
33.Ördögszekér-laskagomba
 
 tovább
34.Piruló galóca
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
35.Fenyő-pereszke
 
 tovább
36.Sárguló pereszke
 
 tovább
37.Májusi pereszke
 
 Mérges gombákkal összetéveszthetőtovább
38.Lila pereszke
 
Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhattovább
39.Lilatönkű pereszke
 
Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhattovább
40.Mezei szegfűgomba
 
 tovább
41.Szürke tölcsérgomba
 
Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat
Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt
tovább
42.Téli fülőke
 
 tovább
43.Csoportos tuskógomba
 
 tovább
44.Gyűrűs tuskógomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
45.Gumós tuskógomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
46.Déli tőkegomba
 
 tovább
47.Erdei csiperke
 
 tovább
48.Erdőszéli csiperke
 
 tovább
49.Ízletes csiperke
 
 tovább
50.Ligeti csiperke
 
 tovább
51.Mezei csiperke
 
 tovább
52.Nagyspórás csiperke
 
 tovább
53.Karcsú őzlábgomba
 
 tovább
54.Nagy őzlábgomba
 
 tovább
55.Dióízű galambgomba
 
 tovább
56.Kékhátú galambgomba
 
 tovább
57.Ráncos galambgomba
 
 tovább
58.Varashátú galambgomba
 
 tovább
59.Fehértejű keserűgomba
 
Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolttovább
60.Zöldülőtejű keserűgomba
 
Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolttovább
61.Ízletes rizike
 
 tovább
62.Lucfenyvesi rizike
 
 tovább
63.Vörösödőtejű rizike
 
 tovább
64.Vöröstejű rizike
 
 tovább
65.Óriás pöfeteg
 
 tovább
66.Pikkelyes pöfeteg
 
 tovább
67.Változékony pöfeteg
 
 tovább
68.Fehér szarvasgomba
 
20 perces hőkezelés után fogyaszthatótovább
69.Nagyspórás szarvasgomba
 
 tovább
70.Nyári szarvasgomba
 
 tovább
71.Téli szarvasgomba
 
 tovább
72.Fodrosbélű szarvasgomba tovább
73.Isztriai szarvasgomba
 
 tovább
74.
Homoki szarvasgomba
 tovább
Forrás: Magyar Mikológiai Társaság