Gombák
A gombákról általában

A gombák az élővilág külön világát alkotják, nem soroljuk sem a növényekhez, sem az állatokhoz. Jellemző rájuk, hogy egysejtű sejtekből álló telepes felépítésű élőlények. Szénszükségletüket szervesanyagokból, energia szükségletüket kémiai anyagokból nyerik. Táplálkozásuk három csoportba sorolhatók, korhadékon élők, gyökér szimbiózisban élők, és vannak a parazita fajok, melyek a gazdanövénynek nem nyújtanak semmilyen szolgáltatást, azaz élősködők. Szaporodásuk szél által szállított spórákkal történik. A gombáknak közel 148 ezer faját ismerjük, de ennél lényegesebb több létezik. A gombák védik az egészségünket (antibiotikum), táplálékul szolgálnak, de meg is betegíthetnek.

A gombákat hol termesztejük, vagy elvesszük a természettől, hol meg tűzzel-vassal vegyianyagokkal védekezünk ellene (penészgombák).

Az erdőben, kertben és mezőn előforduló ehető gombáknak a termő testét gyűjtjük. Azonban a gombaszedés igencsak veszélyes üzem, több halálos mérgezést is okozó gomba él erdeinkben. A legnagyobb veszélyt az összetéveszthetőség jelenti, vagyis a mérgező gomba hasonlít valamely kedvelt ehető gombára. A biztonság érdekében ne gyűjtsük az úgynevezett „ikergombákat”, mert az egyik “testvér” gyilkos is lehet!     


Teendők gombamérgezés esetén!

  • Az orvos, mentők értesítése
  • Az orvos megérkezéséig szükség szerint elsősegélyben kell részesíteni a gombamérgezést elszenvedő személyt.
  • Az ébren lévő személy hánytatása. A hányadékból mintavétel a labor vizsgálat számára (a mérges gombafaj megállapítása végett) A hányás a leggyakoribb tünet így a hányatás általában nem problémás.
  • Amennyiben magától nem hány a beteg, garatizgatással vagy langyos, sós víz itatásával lehet meghánytatni. Ezután keserűsót, orvosi széntablettát kell beadni vízben vagy teában.
  • Gombamérgezés esetén tudni kell, hogy a betegen kívül, ki fogyasztott még a gombából, ezeket a személyeket fel kell kutatni.
  • A bőséges hányás, vagy hasmenés okozta folyadékveszteséget pótolni kell (cukros és sós víz vagy tea).
  • Az elsősegélynyújtó maradjon a helyszínen az orvos vagy a mentő megérkezéséig.

Figyelem! Eszméletlen beteget nem szabad hánytatni és itatni. Úgy kell fektetni, hogy a nyálát ne tudja lenyelni, a légútjai legyenek szabadok.

Forrás: Magyar Mikológiai Társaság https://gombanet.hu/mergezo-gombak