Gasztronómia

Pityókás Lángos streetfood

Az FGK étlap – menü kínálata

Fonyi emberek hagyományos étkei

A fizikai munkát végzők reggelije általában házikenyérrel fogyasztott szalonna, kolbász, tepertő, volt hagymával. Reggelire készítettek meleg étket is, mint lecsó, tojás (rántotta gombával), zsíros pirítós, krumplilángos. Az erdei munkások “kedvence” a favágólepény volt amit az erdőn is eltudtak készíteni, ezt gazdagították gombával és kolbásszal is.

Délben ebéd gyanánt az erdőn-mezőn-szőlőben dolgozók fogyasztottak hideg élelmet is, ha otthonról nem küldtek ebébet. Kedvelt volt a kolbász, tepertő disznósajt (fejsajt), hagymástúró tejföllel.

Hétköznapokon a főtt étel többnyire csak vacsorára volt jellemző.
Sokszor főztek tárkonyos ciberét, vagy galuskával főzött krumpli levest.

Az ételek jellemző alapanyaga a krumpli volt melyet számos formában készítettek el.
Habart krumplileves, zöldséges krumplileves, zsámicska (tört krumpli kikavarva és hagymás zsírral leöntve és hozzá egy bögre tej. Készítettek krumpliIángost sparhelten, platnin sütve, szilvalekvárral vagy zsírral megkenve. A sztrapacskát fogyasztották hordós káposztával vagy túró-­tejföl feltéttel. Lepcsánkát (reszelt krumpli fasírt) és krumplis pogácsát is gyakran készítettek de jellemző volt a krumplis perec cukorral.
A kása és köles ételeket tejben főzték, cukorral ízesítették, a kukoricát pedig sóval, vajjal tálalták fel. A sült máiét kukorica-lisztből készítették. Gyakran készítettek káposztás tésztát, gyúrt kockatésztából. Szerették a túrós csuszát, a lekváros galuskát dióval, a grízes tésztát cukorral. A mákos tészta a gyermekek kedvence volt.

Sütemények; Lukas fánk baracklekvárral, telefánk szilvalekvárral. Valamint csőrögét (herőcét) is gyakran sütöttek. Kelt tésztából túrósbatyut, lekváros buktát, és különböző réteseket sütöttek (káposztás, mákos).

Vásárnapi és ünnepi ételek

A vasárnapi és ünnepi asztal elmaradhatatlan levese a csigatésztás tyúk húsleves volt, töltelékkel. A tölteléket vagy a tyúk bőre alá vagy külön celofánba csomagolva főzték. A vasárnapi ebéd második fogása általában valamilyen húsos étel volt. A szegényebb családok asztalán kevesebb volt a húsféleség, a gazdagabbak borjú és marhahúst is fogyasztottak.

Húsvétkor jellemző volt a több fogás feltálalása; húsleves – töltöttká­poszta- rántott hús krumplival, sütemények, bor, pálinka. Ezentúl más ételek is asztalra kerültek; töltött borjúhús hidegen szeletelve, sonka, kemény tojás. Kemencében sütött töltelék füstölt szalonnával kockára vágva. Ezt kenyér helyett is kínálták.

Karácsony szentestéjén gombalevest főztek savanyú káposz­tával, berántották, és csipetkét tettek bele. Bobájka következett mákkal, vagy diós bejgli, amit mézes borral kínáltak. Karácsony első napján tyúk húsleves csigatésztával, és töltelékkel került az asztalra. A főtt húst paradicsom már­tással külön tálalták. Végül töltött káposzta, sütemény és ital következett.

Forrás: Bojtorné Tókos Uzonka: Fony: A község története és szociográfiája honfoglalásunktól napjainkig 

Településünk jellegzetes élelmiszerei

Az aszaltszilvát már több száz éve készítik Fonyban, a vulkanikus talajnak köszönhetően jó minőségben és magas értékű beltartalommal rendelkező berzencei szilva terem környékünkön. Az egészséges táplálkozás elhagyhatatlan eleme a normál vagy dióval illetve mandulával tűzdelt aszalvány.

Méz: kézműves technológiával készült vegyes és fajtamézek várják az ínyenceket. Kiemelkedő az akácméz minősége és a különböző ízesített mézeké is, mint például a fahéjas, gyömbéres, levendulás, zsályás, stb.

Gyümölcslekvárok: különböző gyümölcsökből házi technológiával készített dzsemek; szilva, sárgabarack, meggy, alma. A Zemplén Ízei termelői boltjában a lekvárokon kívül, az itt készült gyümölcsleveket is megkóstolhatja.

Gyümölcspálinkák: Az ide látogatók a szállásadóik vendégasztalánál kóstolhatják meg a helyi gyümölcsből, helyben készült pálinka különlegességeket, mint szilva, barack, birs, és som.

Bor: Településünket 1737.-ig a tokaji borvidék részeként tartották számon, a zárt borvidék kialakításakor Fony kimaradt ebből a besorolásból. Azonban ezután is került a jó minőségű fonyi bor a kassai és krakkói piacra. Napjainkban az Örömvölgyi – pincékben van lehetőség az Abaúj hegyaljai borok élvezetére.

Kocsma: Gergelyhegyi Vendégváró (Fő út 3.)

FGK konyha – étkezde: (Templom út 2.)

A képre kattintva, behívhatja az aktuális étlapot, heti menü kínálatokat