Fonyban lakni?

Fonyban lakni, dolgozni?

Ez a kérdés nem könnyű. Mindazonáltal sok nagyvárosi család kacérkodik a nyugodt élet gondolatával. Mivel tömegek számára nyert új értelmet a zöldfelület, a kert, a vidék egyre jobban felértékelődik.

Új trend

Egyre többen választják a vidéki életet, megtalálják benne a boldogulás lehetőségét. A 2020-as esztendőben a fővárosból több mint 16 ezer, a többi városból 2600 ember költözött el, e mellett a községekben élők száma 19 ezerrel nőtt. Ez igazolja, hogy az emberek egyre jobban elvágyódnak a természetközelibb életforma felé. A trend egyik alapmotívuma minden bizonnyal, az hogy a magyar vidék számos család megélhetését tudja biztosítani. Maga az agrárium pedig a nemzetgazdaság stabilitását adja.

Költözzek vidékre? Fonyba?

Egy ilyen döntés maghozatala során alapvető, hogy jó legyen a kiszemelt vidéken, településen élni, adjon megélhetést és biztonságot.

Sok mindenben nincs városi szintű ellátottságunk, de bizonyos tekintetben lépéselőnyben vagyunk a városokkal szemben, az infrastrukturális hátrányok, pedig jelentős mértékben kompenzálhatók. Számos olyan csodálatos előnye van a vidéki életnek, amit egy városban nem lehet kapni, ám a költözés előtt mindenkinek mérlegelnie kell, hogy számára mely szempontok a legfontosabbak

Néhány érv a vidéki életforma mellett:

1. Olcsóbb az élet

A városokban drágább a megélhetés, továbbá a vidéken élők megélhetési költségei még inkább csökkenthetők.  (kertben termelt friss zöldségek, gyümölcsök) Nem szennyezed a környezetet fölösleges csomagolóanyagokkal.   

Az ingatlanárak is sokkal alacsonyabbak vidéken. (a Falusi CSOK további kedvezményeket hordoz) 

2. Van elég tér

Vidéken nincs dugó, nincs nagy forgalom a közúton, és a parkolásért sem kell fizetni. Nem zsúfoltak a közterek, az ingatlanok alapterülete is jóval nagyobb mint a városokban. 

3. Jobb az életminőség

Bár vidéken általában kisebb jövedelemből gazdálkodnak az emberek, nincsenek olyan nagy társadalmi különbségek, mint a nagyobb városokban.  

4. Sok mozgás

A városi életmód és az ülőmunka elkényelmesítette az embereket, de vidéken mindig van ok egy kis mozgásra. (kertészkedés, biciklizés, gombaszedés)

5. Kedvesek az emberek

Vidéken az emberek nyitottabbak egymás felé, és szorosabb emberi kapcsolatok alakulnak ki. Az ember ismeri a szomszédjait, ha problémád akad, akkor segítenek.  

6. Tisztább a levegő

A  vidéki, hegyi levegő sokkal tisztább, nincs annyi por és szmog. Nagyobb zöldfelületek aránya (Fony teljes területének 85%-a erdő, a belterületen a kertek és parkok aránya 70%) 

7. Jó néha egyedül

Ha egy kis magányra vágyik, nem kell attól tartania, hogy percenként belemászik valaki személyes aurájába. Itt el lehet vonulni a világ elől. Településünk különösen előnyös a művészi és szellemi alkotás szempontjából.  

8. Jobb közbiztonság

Természetesen mindenhol van bűncselekmény, de a statisztikák szerint Fonyban kisebb az esélye annak, hogy bűnözés áldozataivá váljunk.  

9. Jobb lehet a mentális egészsége

A vidéki-városi életforma az ember mentális egészségére is kihathat. Köztudott, hogy környezetünk kihat a fizikai egészségünkre, de az is  bebizonyosodott, hogy városi életmódnak a mentális betegségek kialakulásához is köze lehet. A depresszió és más mentális betegség kockázatát csökkenti a természet.

10. Közel van a természethez

A természet közelségének rengeteg előnye van, nyugalom, tisztalevegő, stb. Plusz vidéken nincs fényszennyezés, minden éjszaka látni lehet a csillagokat, csodálatos helyek vannak, ahol túrázni, kirándulni lehet.  

A fenti szempont rendszer a Helló Vidék közlésének felhasználásával készült. https://www.hellovidek.hu/eletmod/2019/08/03/ezert-jo-videken-elni-10-dolog-amit-a-pestiek-nem-erthetnek

A döntés nehézségei

A vidéki életforma, letelepedés választása nagy döntés, akár egy életre szóló is lehet, nem mindegy tehát mit vállalunk, a megfelelő tájékozódás, döntéselőkészítés elengedhetetlen.  

A megfelelő döntéshez néhány kiegészítés

Legnagyobb hátránya településünknek, hogy infrastrukturális ellátottsága gyengébb, mint egy nagyvárosé, de ha életünket jól szervezzük, akkor ez nem jelenthet problémát.

Bevásárlás: A napi apróbb szükségletek kielégítésére elegendő lehet a helyi kisbolt választéka. A nagyobb heti bevásárlás könnyen megoldható Encsen és Szerencsen, a havi nagy bevásárlás megfelelő helyszíne Miskolc keleti kapu, vagy Kassa lehet, autópályán mindkettő jól megközelíthető.  

Anyag és eszközbeszerzés:

 • Fa, fűrészárú: Abaújszántó, de Szlovákiából is érdemes beszerezni
 • Építőanyag: tüzéptelepek Encs, OBI Miskolc észak, víz-gáz-fűtés Encs, szaniter és fürdőszoba Encs
 • Gazda,- és barkácsbolt: Gönc, Encs, Abújszántó
 • Piac illetve kirakodó vásár: Gönc, Szerencs, Miskolc
 • Fűtőanyag: tűzifa Fony, gázpalack csere Fony kisbolt, illetve mobil értékesítése

Orvosiellátás: Településünkön 2 nap van háziorvosi rendelés, szakrendelések Szikszón és Miskolcon érhetők el. Amennyiben kórházi ellátásra van szüksége valakinek a Miskolcon a Megyei kórház jól képzett orvosai és ápolói nyújtanak segítséget, a modernül felszerelt osztályaikon.

Nevelés – oktatás: Településünkön jól felszerelt óvoda, és az abban dolgozó képzett pedagógusok és kisgyermekgondozók várják a kicsiket. Sajnos általános iskolánk pár éve bezárt, iskolás gyermekeink iskolabusszal járnak a környező települések iskoláiba. Néhány általános iskola a közelben; Vilmány, Vizsoly, Abaújkér, Gönc. Tehetséggondozó iskolák Göncruszkán és Encsen találhatók.

Középiskolások több intézmény közül is választhatnak;

Abaújszántó:

 • Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola, és Kollégium

Encs:

 • Encsi Váczi Mihály Gimnázium és Kollégium

Szerencs:

 • Szerencsi Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola,
 • Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum

Kassa:

 • Márai Sándor MTNy Gimnázium és Alapiskola,
 • Szakkay József Szakközépiskola,
 • Stredná priemyselná škola elektrotechnická
 • Business Academy
 • Secondary Vocational Technical School

Felsőoktatás: Jellegéből adódóan már kevésbé fontos szempont a távolság, de ildomos felhívni a figyíelmet néhány közelei egyetemre.

 • Miskolci Egyetem
 • Sárospatak : Tokaj-Hegyalja Egyetem (valamikori Comenius Campus)