Fony – Hejce – Regéc – Mogyoróska – Fony, gyalogos körtúra

A gyalogos körtúrát Fonyban megszállt természetjáróknak ajánljuk. Az út során településeket, természeti látnivalókat, történelmi helyeket, kulturális emlékeket is felkeresünk. A túraútvonal bejárása önmagában 9-10 órát vesz igénybe, a vár és egyéb látnivalók megtekintésével ez 3-4 órával is több lehet, ezért a korai indulás javasolt.

Táv: 31,6 km
Emelkedés: 1006 m , lejtés 1032 m
Indulási pont: Fony, Kossuth út (Zöld jelzés) nehézségi fokozat: III. kategória, ám a táv hossza miatt közelít a IV kategóriához, közepes nehézségűnek számító terepviszonyok. A szintkülönbség nem egyenletes eloszlású, hosszú táv.
Célinformáció: Megérkezéskor egy pihenésre, felfrissítésre alkalmas kerthelyiséggel rendelkező vendégváróhoz érkezünk

Fony, Kossuth út, Zöld jelzés kezdőpont
IndulásFony Kossuth u. (páros számú) Zöld jelzésen indulunk. Magasság: 270 m.
ElágazásA Zöld jelzésen haladva a jól járható út bal irányban visszakanyarodik, ahol egy elágazáshoz érünk. Jobbra kell tartani, tovább a Zöld jelzésen Táv: 0,7 km magasság: 290 m.
Bors-kútMás néven Rezső bácsi kútja Táv: 1,9 km, magasság: 434 m. A kút vize iható.
Sárga jelzésAz utunk 2,7 km távjánál érjük el a Sárga jelzést. Magasság 514 m. Ennél a pontnál balra fordulunk és a Sárga jelzésen haladunk tovább.
Kormos
Sándor Emlékoszlop
A Sárga jelzésen enyhe lejtő haladunk Hejce felé. Az utunk 5,1 km-nél 351 m magasságban érjük el a Kormos Sándor Emlékoszlopot.
HejceA faluba a KFOR emlékműnél érkezünk be, itt megtekinthetjük a Szent István király templomot. A Szerencs-patak hídján áthaladva jobbra fordulva a Fő úton, már a Piros jelzésen folytatjuk az utunkat. A Fő útról balra kanyarodunk a Piros jelölésnek megfelelően, a temető felett visz az utunk, enyhe emelkedővel. A településen működik egy étterem, bár a túra e szakaszán az éttermi étkezés nem javasolt, a kisboltban vásárolhatunk frissítőt, csokoládét, müzlit, stb.
ElágazásA piros jelzésen haladva a 8,6 km.es távnál (magasság: 439 m) található elágazásnál jobbra tartunk a Piros jelzés mentén.
Fehér-kútAz enyhe hegymenetben haladva a 10,6 km-nél (magasság: 598 m) érjük el a Fehér-kúti Erdészházat, Itt vendéglátás, szállás nincs! Fehér-kút forrásvize iható.
MedvemarásA 10,9 km távnál (magasság: 620 m) a Medvemarásnál érjük el a Zöld jelzést, Innen az utunkat a Piros jelzésen folytatjuk tovább, A Piros jelzés U alakban visszakanyarodik.
ElágazásA táv 12,2 km-nél (magasság: 625 m) egy elágazáshoz érünk, itt jobbra tartunk a Piros jelzésen maradva.
Szárkői földvárA Piros jelzés mentén jobbra a 13,1 km (magasság: 677 m) találjuk a valamikori földvár helyét, ahonnan a mai napig kerülnek elő kerámia töredékek. A Piros jelzést sok ösvény keresztezi, vagy leágazik róla. Ügyeljünk arra, hogy Jelzésünkön maradjunk, innen túrautunk lejtmenetben visz tovább.
RegécA piros jelzésen haladva ügyeljünk a számos keresztező és elágazó ösvény megtévesztő mivoltára. Az út 16,4 km-nél érünk be Regécre (magasság: 424 m). Regéc Fő utcáján jobbra kanyarodva 400 méter után érjük el a vár látogatóközpontját, ahol egy érdekes kiállítást tekinthetünk meg és felfrissülhetünk.
Regéc OKT600 métert haladunk tovább a látogató központtól. Innen a Piros és Kék jelzés közös szakaszán, balra kanyarosva haladunk tovább, átkelve a patakon. (Táv: 17 km, magasság:400 m)
Regéci várhegy elágazásA OKT jelzésén haladva a 18,5 km távnál érjük el a várhoz vezető ösvényt. (magasság: 553 m)
Regéci várAz ösvényen felkapaszkodva érjük el a várat, ez mintegy 600 méteres utat jelent 59 méteres szintemelkedéssel. (táv: 19,0 km, magasság 613 m) A vár meglátogatása 1-2 órát vehet igénybe.
MogyoróskaA várból azon az ösvényen ereszkedünk le, melyen feljutottunk. Jobbra kanyarodva az OKT jelzésén folytatjuk utunkat míg be nem érünk mogyoróskára. (táv: 21,6 km, magasság: 378 m) A Szent Péter és Pál apostolok templománál balra tartunk és folytatjuk az utunkat a OKT jelzésen.
Agyagos-tetői elágazásEzen a szakaszon sok ösvény kereszteződés és elágazás található, így nagyon figyelni kell a jelzéseket. A túraút 24,1 km-nél (magasság: 326 m) érjük el az Agyagoshoz vezető ösvény keresztezését, itt jobbra fordulunk és az ösvényen haladunk tovább, az első adódó elágazásnál balra fordulunk és egy másik párhuzamos ösvényhez jutunk. Itt jobbra fordulunk és ez az ösvény felvezet az Agyagosra
Agyagos-tetőAz U alakú ösvényen kisebb emelkedőn haladva érjük el az Agyagos-tetőt. (táv: 25,7 km, magasság: 411 m) A fáradt turisták innen a 3716 jelű alsóbb rendű országúton lesétálhatnak Fonyba. De célszerű a tervezett túraúton tovább haladni, számos látnivaló lesz még az utunkon.
Kacsás-tóAgyagos tetóről visszaereszkedve, az ösvényen egyenesen haladunk tovább, balkézre esik az az ösvény, amelyen jöttünk, itt egyenesen haladjunk tovább, míg el nem érjük a Kacsás-tavat. (Táv:27,5 km magasság: 386 m) A Kacsás- tó mára nagyon sekélyes vizes élőhely ám a medencéje szemlélteti egykori nagyságát, régen számos fonyi lakosnak volt itt csónakja. A viz hirtelen eltűnésének oka, egy sajnálatos erdőtűz elleni küzdelem során a vizét gépi földmunkával az erdős hegyoldalra engedték. E munkálatok során a tavat tápláló forrást beszánthatták és a víz a fekszín alatt máshová terelődött.
GalambosA tavat elhagyva, kényelmes ereszkedéssel jutunk el a Galambosig. (táv: 28,7 km magasság: 359 m.) Itt az ösvény elágazik, az utunkat jobbra folytatjuk.
RépásA Galambostól leereszkedünk egy párhuzamos ösvényig (táv: 29,6 magasság: 259 m) itt jobbra fordulunk a Répás irányába.
Fony, Petőfi út.Répás és a Vadászkert mellett elhaladva kényelmes lejtőn érjük el Fonyt a Petőfi út végénél (táv: 30,6 km, magasság: 230 m)
Fony, Petőfi szoborEgy 700 m-es sétával jutunk el a Petőfi szoborhoz ahol balra fordulunk és áttérünk a Fő útra (táv: 31,3 km, magasság: 235 m)
Fony, központEgy könnyű sétával érjük el Fony Fő terét ahol vásárolhatunk és felfrissíthetjük magunkat. (táv: 31,5 km, magasság: 244 m)

A túraútvonal bejárása önmagában 9-10 órát vesz igénybe, a vár és egyéb látnivalók megtekintésével ez 3-4 órával is több lehet, ezért a kora reggeli indulás a célszerű.

Fony, Fő tér