Fony – Amadé szikla és várrom

Kilátás a szikláról

Az Amadé-kilátóhely egy lapos tetejű sziklatorony. A keskeny hegygerinc szokatlanul élesen törik le kelet felé, mint egy magas fal.  Pazar panoráma nyílik a Zemplén belsejére és a Milic-hegycsoportra. Jó időben gyönyörködhetünk a Kárpátok hegyvonulataiban.

Amadé várrom

A meredek sziklafalra épült a várnak, hadászatilag az volt az előnye, hogy csak délről és nyugatról kellett védeni. Építését a kutatók az 1270 és 80-as évekre teszik. Építtetője tulajdonosa Aba Amadé nádor volt. A Bebekek tulajdonlása idején a XV. század derekán a vár lassú pusztulása megkezdődött. Ma már csak az egykori sánc és az öregtorony maradványait találjuk a helyszínen.

Táv: 9.3 km
Emelkedés: 472 m , lejtés 93 m
Indulási pont: Fony Kossuth út a Zöld jelzés kezdőpontja ( Figyelem két Kossuth út van településünkön, a Zöld jelzés a páros számozású úton található!)
Nehézségi fokozat: III. kategória, viszonylag könnyen teljesíthető. A szintkülönbség egyenletes eloszlású.
Célinformáció: Útközben és a cél közelében van lehetőség ivóvíz vételezésére.

A Zöld jelű turistaút indulási pontja, Fony Kossuth út (páros számozás)
Fony, Kossuth útA páros számozású Kossuth út, a Zöld jelzés indulási pontja. A rövid útszakaszon 2 utcai kútnál van lehetőség vízvételre.
Kavicsos házA Zöld jelzésen a “Kavicsos Ház” mellett megyünk el. A baloldali hegylábi réten mintegy 450 méterre található egy valamikori kovakő fejtő. táv: 0,78 km, magasság: 293 m
Bors-kútMásik nevén Rezső bácsi kútja. táv: 1,8 km, magasság: 437 m
Sárga jelzésA 2,7 km-es távnál 515 m magasságban keresztezzük a Sárga jelű turistautat.
VadlesVadászles mellett haladunk el a táv 2,9 km -él, magasság: 526
Tovább haladva a Zöld jelzésen keresztezünk néhány jelzés nélküli ösvényt, ügyeljünk az elágazásoknál, hogy a zöld jelzésen maradjunk!
Szénhely pusztaA Zöld jelzésen maradva, a 4,7 km-es távnál érünk fel a Szén-hely pusztához, magasság: 643 m
Szerencs-patak forrásSzerencs-patak forrás (táv: 5.1 km, magasság: 619 m)
MedvemarásTáv: 5,2 km, magasság: 612 m. A Medvemarásnál érjük el a Piros turista utat, balra tartva haladunk tovább immáron a Zöld, Piros jelzés közös szakaszán
Fehér-kútFehér-kút 5,5 km gyaloglás után érjük el a Fehér-kúti erdészházat, magasság 598 m. Fehér-kút forrásvize iható.
Fehér-kúti pihenőA Fehér-kúti pihenőnél jobbra tartunk, a Piros jelzésen. magasság 590 méter, táv: 5.6 km
Sólyom-kőA Sólyom-kői elágazásnál jobbra tartunk a Piros jelzésen Magasság: 689 m, Táv: 6,4 km. Mielőtt tovább indulunk, érdemes egy kis kitérőt tenni a Sólyom–kői kilátóhoz (balra tartva 115 m)
Piros jelzés elágazásPár méter megtétele után a 6,8 km távnál (703 m), a Cicés-rétnél elérjük a Rákóczi túraút (Fűzér – Regéc Sárospatak ) és A Borsó-hegyi KFOR emlékműhöz vezető túraút elágazását. Itt jobbra tartva folytatjuk utunkat.
IrányváltásUtunk 7,4 km-nél (magasság: 730 m) egy éles „balkanyarral” Fordulunk északi irányba. Ahonnan 600 méteres enyhe emelkedő után elérjük jelen túrautunk legmagasabb pontját (743 m).
Amadé várromTovább haladva a kényelmesen járható lejtős túraútvonalon a 9,2 km távnál érjük el a célhoz vezető ösvény elágazását.
Amadé sziklaTúrautunk „végállomását” a jobbra leágazó ösvényen 100 métert megtéve érjük el. Távolság: 9.3 km, magasság: 645 m. A szikláról nagyszerű kilátás nyílik a Zempléni-hegység keleti oldalára.
Amadé szikla
Amadé várrom