Földrajzi elhelyezkedés

Településünk a Zempléni hegység Abaúj megyéhez tartozó nyugati oldalán a Gergely-hegy, a Kis-Szárkő-hegy, Dinnyés-tó nyeregtető, és a Pál-hegy hegylábi részein helyezkedik el.   A településünkön belül a nagyok a szintkülönbségek, Fony átlagos tengerszint feletti magassága 251 m.     

A térképen Fony közigazgatási területe is jelölve van

Fony és a környező települések közti távolság kilométerben mérve;

Fony közigazgatási területe 40,06 négyzetkilométer (4058 ha)

Fony erdős területe 3.101,07 hektár ebből 2.992,97 hektár áll természetvédelem alatt. Fony a legnagyobb erdős területtel bír a megyében.

Településünk közúton és vasúton is megközelíthető. Fony a napjainkban épült M 30 (Miskolc – Kassa) autópályától légvonalban 9 km –re fekszik, valamint két vasútvonalon az egyiktől buszcsatlakozással, a másiktól gyalogos sétával, (3,5 km), vagy akár kerékpárral is meg közelíthető.

Földrajzi szélesség: 48.3910341°

Földrajzi hosszúság: 21.2865504°

GPS koordinátái (WGS-84):N48.3915 E21.2834

Fonyban a nap a Gergely hegy és a Pál hegy közti nyeregtető mögül kel fel, hogy egész napnyugtáig elárassza fényével a települést. A falu délnyugati, nyugat, és északnyugati irányban nyitott, nagyszerű panorámát biztosítva ezzel a Hernád-völgyére.  A település ebből adódóan napfényes és az északi szelektől viszonylag védett, A kurucok szele nem teszi olyan nagy próbára az itt élő embereket mint, mondjuk Vilmány vagy Göncruszka lakosait.

Az alábbi linken, településünk vonatkozásában az aktuális napkelte és napnyugta időpontjait tekintheti meg;

Településünk napi aktuális és havi időjárás előrejelzését, valamint éghajlati jellemzőit az alábbi linken olvashatja.