Nyárfa érdestinóru

Étkezési érték: feltételesen ehető gomba. csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható!

A nyárfa érdestinóru a tinórúgomba-alkatúak rendjén belül, a tinórufélék családjába tartozó Leccinum nemzetség egyik faja.

Előfordulása
Májustól – októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken gyakori gombafaj.

Megjelenése
Kalapja 7-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, szürkésbarna, sötétszürke, feketés-barna, a bőre a kalap szélén túlnő.
Termőrétege a tönk előtt felkanyarodik, apró pórusú, eleinte piszkosfehér, majd szürkésbarna lesz.

Tönkje
12-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, a közepén gyakran kissé hasas, a tövénél elvékonyodhat, alapszíne fehéres, rajta sötétszürke, feketés, szabálytalanul elhelyezkedő vagy hálózatosan összekötött pikkelyek vannak, a tövénél kissé zöldes.

Húsa
a kalapban puhuló, a tönkben megkeményedik, vágáskor vörösödik, majd szürkésfekete lesz, a bázisban kékül vagy zöldül, szaga, íze nem jellegzetes.

Összetéveszthetősége
Mérgező fajjal nem, csak az ehető Sötét érdestinóruval téveszthető össze.

Nyárfa édestinóru
Nyárfa édestinóru.
Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)
Kategória: Gombák | A közvetlen link.