Ízletes vargánya

Más nevei: Ízletes tinóru, Jóféle vargánya, Medveorrú gomba, Úrigomba

Jellemzői:
Az ízletes vargánya a gombákhoz, azon belül tinórugomba-alkatúak rendjébe és a tinórufélék családjába tartozó faj.
Erdélyben „hiriba” névre hallgat. Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb (május végétől október közepéig szedhető) étkezési gombák közé tartozik.
A lombhullató erdőkben, de a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Egész Európában elterjedt. A boletus a régi rómaiak legjobb étkezési gombája volt.

Figyelem! Magyarországon a Budai-hegységben több vargányamérgezés történt olyan ehető fajoknál, amelyek mérgező nehézfémeket halmoztak fel a termőtestben, tehát adott esetben az ehető vargányánál is vigyázni kell.
Mérgező rokona a nyomásra sértésre kékülő-zöldülő farkastinóru (Boletus calopus), amellyel könnyen össze is téveszthető!
Nem szabad összetéveszteni a sátántinóru (Boletus satanas) mérgező gombafajjal, melynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros, háta pedig nem barna, hanem fakó színű, húsa nyomásra gyengén kékül.

Ehető rokonai:
bronzos vargánya (Boletus aereus)
nyári vargánya (Boletus aestivalis)
vörösbarna vargánya (Boletus pinophilus)
királyvargánya (Boletus regius)
Ízletes vargánya ellenjavallat: : Ez a szócikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére.
A gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát.

Ízletes vargánya
Ízletes vargánya

Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)

Kategória: Gombák | A közvetlen link.