Tölcséres rókagomba

Étkezési érték: ehető gomba, ízletes.

Jellemzői: Termőtest: tönk és kalapszerű részekből áll, a “kalap” 1-5 cm átmérőjű, szabálytalan szélű, tölcséres, pikkelykés, barnás-zöldes-sárgás; a “tönk” lefelé fokozatosan keskenyedő, lehet excentrikus és görbe; sárga, esetleg zöldes vagy barnás árnyalatokkal.
Tráma,termőréteg: a “kalap” alsó részén, hosszanti, lefutó ráncok formájában, szürkésbarna.
Hús: vékony, kellemes szagú és ízű.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben, savanyú és nedves preferenciával, júniustól októberig.
Megjegyzés: jellegzetes termőteste, ráncos trámája és színkombinációja miatt csak a jóval ritkább, sima trámájú fénylő rókagombával téveszthető össze, mely szintén ehető.

Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)

Kategória: Gombák | A közvetlen link.