Más nevei: Közönséges rókagomba, Nyúlgomba
Étkezési érték: ehető gomba.
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben, savanyú preferenciával, júniustól októberig, ritka
Kalapja: 1-6 cm, szabálytalan szélű, tölcséres vagy domború, a felszíne koncentrikusan ibolyás szürkén pikkelyes, tojássárga alapon;
Tönkje: a “tönk” lefelé fokozatosan keskenyedő, lehet excentrikus és görbe; tojássárgaszínű, ibolyás szürke pikkelykékkel. A “kalap” alsó részén, hosszanti, lefutó ráncok formájában, kalapszínű.
Húsa: fehér vagy sápadt sárga, gyümölcsszagú, kellemes ízű
Spórapora: spp. fehér, sp. 8-10 x 4,5-6 µm, elliptikus, sima, sűrűn olajcseppes
Hasonló fajok: Jellegzetes színe, pikkelyes kalapja és ráncos trámája miatt más rókagomba fajokkal sem téveszthető össze.


Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)