Étkezési érték: ehető gomba.
A cseh kucsmagomba a kucsmagombafélék családjába tartozó, lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő gombafaj.
Jellemzés
Süvege hosszában árkos, gödrös, és a hosszú tönkkel csak a csúcsán nőtt össze, azt gyűrűszerűen körülveszi.
Süveg
Harang vagy kucsma alakú 2-4 cm magas, hosszában árkolt, hullámosan gödrös. A tönkkel csak a csúcsán nőtt össze, az egész süveg a tönktől körös-körül eláll. Színe sárgásbarna, vörösesbarna. A spórapora fehéres.
Tönk
5-15 cm magas, karcsú, fehér, törékeny.
Hús
Merev, puha, viaszosan törékeny, de nedvdús és romlékony. A gomba belseje átmetszve egyetlen üreg, amelyet részben vattaszerűen laza szövedék bélel ki.
Szag és íz
Nem jellegzetes.
Termőhely és idő
Erdőszéleken és erdőkben, bokros helyeken kora tavasszal, áprilistól júniusig terem.
Felhasználás
Kevésbé értékes, mint a többi kucsmagomba, de ugyanúgy felhasználható. Csak a fiatalja jó, az idősebbje vizenyős, romlékony, sőt forrázás nélkül megárthat.

Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)