Termőtest: 6-12 (17) cm magas, 5-20 cm átmérőjű, alja rövid, vastag, tönkszerű, fehér színű.
A korallszerűen elágazó ágak vastagok, hengeresek, fiatalon rózsaszínűek, rózsássárgák, idővel rózsásnarancs, okkeres színűek lesznek, de az ágak tövében a rózsás árnyalat megmarad. Az ágvégek fiatalon citromsárga színűek, idővel kifakulnak, tompák vagy 2-3 csúcsban végződnek.
Termőréteg: az ágak végén található.
Hús: merev, törékeny, piszkosfehér, a vágásnyomokban gyakran vörösesbarnára színeződik, nincs különösebb szaga, íze kissé savanykás.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben, különösen bükkösökben előforduló, nem gyakori faj.
Étkezési érték: enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okoz.
Összetéveszthető: a feltételesen ehető sárga korallgombával és az ehető rózsáságú korallgombával téveszthető össze. A fiatal cifra korallgombán három különböző színt (fehéret, rózsásat és citromsárgát) figyelhetünk meg. Segítség a felismerésben, hogy a termőtest ágai alul ívesen, U alakban ágaznak el, azaz nem a többi fajnál megszokott villás V alakú elágazást láthatjuk.
Forrás: Miskolci Gombász Egyesület