Kalap: 6-9-(11) cm átmérőjű, félgömb vagy kúpos alakúból kiterülő, a közepe kissé bemélyedő lehet; széle túlnő a lemezeken; felszíne koncentrikus, apró, rásimuló szürkésbarna pikkelykékkel fehéres alapon.
Lemezek: fehéresek, hamar rózsaszínre, majd sötétbarnára színeződnek, sűrűk, szabadok.
Tönk: karcsú, hengeres, 5-8 cm hosszú, max. 1,5 cm vastag, az alapja gumós; színe fehér, öregen barnul; megvágva főleg a gumó élénk krómsárgára színeződik néhány másodperc alatt. Gallérja jól fejlett, elálló, sérülésre szintén sárgul.
Hús: fehér, elvágva gyorsan sárgul, fenol vagy karbolszerű szagú és ízű.
Termőhely és idő: Magyarországon gyakori. Parkokban, kertekben, réten, erdőben fordul elő. Júniustól októberig terem.
Étkezési érték: mérgező. A legtöbb embernél gyomorpanaszokat okoz, bár egy részük következmények nélkül fogyaszthatja; szaga miatt azonban akkor sem ajánlott.
Összetéveszthető: több sárguló húsú fajjal téveszthető össze, pl. a fehéres kalapú karbolszagú csiperkével és a kisebb, nem gumós Agaricus romagnesii fajokkal, melyek szintén mérgezők. A sárguló tönkbázisú, fenol vagy karbolszagú csiperkefajokat kerülni kell.
Forrás: - Miskolci Gombász Egyesület - https://hu.wikipedia.org/wiki/Tintaszag%C3%BA_csiperke