Címerünk története

A címer: vörös doborpajzsban lévő zöld pajzstalpon álló, a cölöp helyen szimmetrikusan elhelyezett három, a pajzslap egy pontjából kiinduló egymást ismét egy pontban keresztező barna szőlővessző. A vesszők négy, illetve kettő, majd ismét négy zöld szőlőleveleket tartanak, melyből egy rendre a csúcson helyezkedik el. A pajzsderék magasságában a vesszőkön pedig arany szőlőfürtök láthatók. A levelek és a fürtök elhelyezése szimmetrikus. A pajzsfőben évszám: 1809.

A címer szimbolikája a címer Fony település egykori szőlőkultúráját jeleníti meg, a szőlőt mint növényt helyezve a középpontba. A fürt színe pedig a bor aranyló fényére és az ebből eredő – történelmi léptékkel mért – gazdaságra is utal. A vesszők szimmetrikus elhelyezése halat formáz, a hal pedig mint krisztusi táplálék a vallással szoros kapcsolatban lévő község jelképe is lehet.

A pajzstalp zöld színe a falu nevének eredetére emlékeztet, mely az etimológia szerint fonadékot, sűrű erdőt jelent, amihez a zöld szín kapcsolható.

Az 1809 évszám jelentése egyenlőre homályba vész. Sajnos a címert tervező szakember idejekorán elhalálozott. Fony vonatkozásában 1809-ben jeles eseményről nincs információ, az is meglehet, hogy az 1709-es évszám helyett, elírás révén került a címerbe. Az Úr 1709. évében II. Rákóczi Ferenc fejedelem hosszabban időzött Fonyban.

Kategória: Jeles fonyi emberek | A közvetlen link.