Más nevei: Csirkegomba, csibeláb, illatos szegfűgomba, közönséges szegfűgomba
Étkezési érték: ehető gomba, ízletes csemegegomba.
Jellemzői:
A mezei szegfűgomba a kalaposgombák rendjén belül a szegfűgombafélék családjába tartozó Marasmius nemzetség Európában elterjedt, mezőkön termő gombafaja. Szentlászló környékén
csibelábnak is nevezik.
Általában nagy csoportban terem. Kalapja fiatalon domború, majd lapossá válik, esetleg púpos is lehet.
Színe világosbarna, vagy rozsdabarna, idősebb korban tejeskávé vagy bőrszínű.
Érdemes leszedni, nagyon jóízű gomba. Leginkább levesekben és paprikás formában lehet felhasználni.
Előfordulás:
Mezőkön, legelőkön, mohás aljzatú füves helyeken él, ott gyakori ahol állatok legelnek. Abaújban – Zemplénben a hegylábi legelőkön, mezőkön találkozhatunk vele.
Tapasztalt gombász nem téveszti össze semmilyen más gombával, néha azonban előfordul, hogy mérgező kerti susulykát, vagy parlagi tölcsérgombát szednek helyette.
Ezektől a gombáktól azonban megkülönbözteti jellegzetes illata.
Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)