Sárguló pereszke

Étkezési érték: ehető, árusítható gombafaj.

Jellemzői:

Kalap:
2-6 cm széles, világos ezüstszürke, szürke, barnásszürke, különösen a széle idősödve sárgul, vékony húsú, felülete szátaz, sugarasan szálas vagy nemezes, pikkelykés, közepén tompa púppal.

Lemez:
A lemezeket fiatalon múlékony, pókhálószerű fátyol borítja, színük fehéres, idővel sárgulnak.

Tönk:
fehéres vagy halványszürkés, felülete szálas vagy sima.

Hús:
fehéres, avas lisztszagú és -ízű.

Spóra:
elliptikus, 5-6 x 3-4 µm.

Előfordulás:
hegyvidékeken, lomboserdőkben él. Magyarországon helyenként gyakori.

Hasonló fajok:
fenyő-pereszke, öves pereszke, a susulykaképű pereszke és a kúposkalapú pereszke lemezei szintén sárgulók, kalapjuk csúcsos, világosabb, pikkelyes, nyárasainkban és telepített fenyveseinkben gyakori, ehető fajok. Utóbbi két faj biztos elkülönítése csak labor vizsgálatokkal lehetséges.

Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)
Kategória: Gombák | A közvetlen link.