Fenyő-pereszke

Más neve: Rákízű pereszke

Étkezési érték: ehető gomba.

Jellemzői:
A fenyő-pereszke az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjébe, ezen belül a pereszkefélék családjába tartozó faj.

Előfordulása: A Fenyőpereszke főként ősszel, fenyőerdőben termő, ehető gombafaj.

Kalapja
2-10 cm átmérőjű fiatalon kúpos, később laposabb, de közepén kissé csúcsos, szürke, szálas, nemezes tapintású, ritkán sötétebb apró pikkelyek borítják.

Lemezei
közepesen sűrűn állók, a tönk irányában felfelé íveltek, fehéres-szürkék. Spórapora fehér.

Tönkje
rövid, 3-10 cm hosszú, színe a kalaphoz hasonló, néha szálasan csíkolt. Mélyen ül az avarban.

Húsa
fehér vagy szürke, a tönkben rostos.

Felhasználhatósága:
Bőven termő, jóízű ehető gomba. A kalap bőrét az étel elkészítéséhez tanácsos eltávolítani a jobb ízhatás érdekében.

Összetéveszthetősége: Több gombafaj hasonlít hozzá.

  • A mérgező gombák közül hasonlít hozzá a Magyarországon ritkán előforduló mérgező párducpereszke, amelynek a kalapját azonban szürkésfekete jól kifejlett pikkelyek borítják, a tönkje pedig középen vastag, hasas.
  • Hasonló alakú gombák a susulykák. Ezek kalapja sugarasan repedező, színben eltérőek, lemezeiken pedig megjelenik a barnás árnyalat.
Fenyő pereszke
Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)
Kategória: Gombák | A közvetlen link.