Piruló galóca

Étkezési érték: feltételesen ehető gomba, nyersen mérgező.

Jellemzői:
A piruló galóca az osztatlan bazídiumú gombák osztályának a kalaposgombák rendjébe, ezen belül a galócafélék családjába tartozó feltételesen ehető gombafaj.
A kalap 10-15 centiméter szélesre nő meg. Ekkor esernyőhöz hasonlóan félgömb alakúvá válik, és hús barna-vöröses felszínén nagyszámú finom fehéres sárga vagy rózsaszín burokmaradvány-darabka látható, ezeket az eső könnyen lemossa. A lehúzható félbőr alatt a hús rózsaszínű. A fehér lemezek a tönktől többé-kevésbé távol és sűrűn állnak, idősebb korban gyakran rózsaszín foltossá válnak. A tönk hosszúsága eléri a 15, néha 18 centimétert, 1-4 centiméter vastag, húsa eleinte telt, később szivacsos. Kezdetben fehér alapszínén csupán enyhe rőtes árnyalat látható, végül azonban határozottan vörössé válik. A gallér nagy, lelógó, fehéres-rózsaszínű és erősen rovátkolt.
A piruló galóca június-júliustól egészen októberig lomberdőkben, fenyvesekben elterjedt és gyakori.
A gombaismerők nem csupán azért értékelik, mert korán megjelenik, hanem azért is, mert kiadós étkezési gomba. Tartósan nedves idő után esetleg földízű lehet. Nyers állapotban ne fogyasszuk, mert megárthat.


Hasonló fajok

  • A mérgező párducgalóca és
  • a barna galóca, valamint
  • a bíbor galóca és
  • a hőkezelés után ehető szürke galóca hasonlít hozzá.

Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)
Kategória: Gombák | A közvetlen link.