Nyári laskagomba

Jellemzői:

Kalap: 2-10 cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló, nyelv vagy lapát formájú lesz, széle idősen hullámossá válik. Fehéres, krémszínű, világosbarna, piszkos szürkésbarna, felülete csupasz.

Lemezek: a tönkre lefutók, sűrűn állók, vékonyak, fehéresek.

Tönk: 1-3 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, oldalt álló, kettesével vagy hármasával fejlődnek egymás fölött, fehéres, felülete többé-kevésbé szöszös, szálas.

Hús: a kalapban puha, rugalmas, a tönkben kemény, szívós, fehéres, szaga és íze nem különösebben jellegzetes.

Előfordulás: májustól szeptemberig, lomb- és fenyőerdőben, fatuskón, korhadó fán, fűrészporon növő, gyakori faj.

Étkezési érték: kalapja ehető. (!!!)

Megjegyzés: kicsit hasonlít hozzá a szürkésbarna, kékesfeketés, hidegkedvelő, ehető késői laskagomba.

Nyári laskagomba
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat MMT. gombanévjegyzék
Kategória: Gombák | A közvetlen link.