Vöröses nyálkásgomba

Más neve: Narancsszínű nyirokgomba

Jellemzői:
Sajátságos lilásvörös, rézvörös színéről és barnásfeketés, ritkán álló, vastag, lefutó lemezeiről jól felismerhető, közepes termetű, fenyvesben termő ehető gomba.
Kalap Domború, majd lapos, de középen csúcsos, 5-10 cm nagy, vastag húsú. Színe rézvörös, lilásan barnásvörös, narancsvörös vagy sárgás szürkésvörös. Felülete kissé ragadós vagy szárazon fényes.
Lemezek Kezdetben vörösesbarnák, majd lilásbarnák, végül barnásfeketék. A fiatal gombán fátyol köti össze a kalap szélét a tönkkel és takarja a lemezeket. Spórái feketésbarnák, orsó alakúak.
Tönk Karcsú, orsószerű, többnyire görbe, 5-10 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, tömör. Színe nagyjában a kalaphoz hasonló: sárgás, vöröses, lilás, alul a tövén sárga, narancssárga, közepén többnyire keresztben foltos, csíkos.
Húsa Narancssárga, rozsdavörös, lilásvörös színű, a tönk tövében élénksárga. A féregrágás a halványabb húsban lila vörös lesz, feltűnően elszíneződik.
Szag és íz Íze enyhén fanyar, szaga alig van.

Előfordulás:
Termőhely és idő Fenyőerdők talaján, nyár végén, de főleg ősszel többnyire seregesen találjuk. Egyes helyeken gyakori, többnyire a fenyőtinóruval egy helyen.

Felhasználás:
Fogyasztásra sokféleképpen alkalmas, de leginkább levesnek kiváló. Kitűnően és szépen szárad.

Összetéveszthetőség:
Más gombával nem téveszthető össze. Közeli rokona a barna nyálkásgomba, amelyen nincsen vöröses árnyalat, kalapbőre lehúzható, húsa fehér, és inkább csak a magasabb hegyvidéken terem.

Vöröses nyálkásgomba
Vöröses nyálkásgomba
Forrás: Wikikönyvek (https://hu.wikibooks.org/)
Kategória: Gombák | A közvetlen link.