Jeles fonyi emberek kategória bejegyzései

Fonyi kötődésű emberek munkásságát mutatjuk be pár mondat erejéig

Címerünk története

A címer: vörös doborpajzsban lévő zöld pajzstalpon álló, a cölöp helyen szimmetrikusan elhelyezett három, a pajzslap egy pontjából kiinduló egymást ismét egy pontban keresztező barna szőlővessző. A vesszők négy, illetve kettő, majd ismét négy zöld szőlőleveleket tartanak, melyből egy rendre … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Jeles fonyi emberek | Címerünk története bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szabadság szerető Berthóty család

A Berthóty ősrégi magyar család, mely az Aba nemzetségből származtatja magát első ismert ősük, Dávid ispán, a XIII. század második felében élt. Fiai Finta 1280. nádor, a kunok birája, Omode (Amade) szintén nádor Kun László, III. András és az interegnum … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Jeles fonyi emberek | A szabadság szerető Berthóty család bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Váczi Sámuel

református lelkész 1759. október 28.-án született Fonyban Vátzy Sámuel és Serke Klára gyermekeként, Csajágon hunyt el 1829. június 23.-án. Fonyban a gyermekkorát töltötte, tanulmányit Sárospatakon végezte, ahol 1788-ban köztanító lett, majd a német, ógörög, és héber nyelvet okította. 1790-től könyvtáros. … Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kategória: Jeles fonyi emberek | Váczi Sámuel bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva